Our projects

Musée de l'Homme et de la Nature de Lille

Lille - France

How to make a successful transition from a classical natural history museum to the Museum of Man and Nature in the 21st century?
Only a global approach, at once social, environmental and economic, can meet this demand, in its various aspects, in order to achieve the goal of inclusion for all on :
– the social level
– the psychological and physiological level
– the functional level
– the conceptual level
– the museographic and scenographic level
– the ecodesign level

Stakes of the project

En +

Our approach is based on a comprehensive social, environmental and economic approach.
Here are the different aspects that contribute to greater inclusion of visitors:

On a social level, the museum offers friendly informal meeting places (Tiers Lieu type) outside customs and spread throughout the building, meeting the needs of visitor-users and new visitors at different times of the day and according to events.

Psychologically and physiologically: enveloping, immersive exhibition spaces, housed in the roof of the building like a cave or a hut, to return to the sources of our relationship with the world; high ceilings; a sensory approach: acoustics, ventilation, natural light, materials with ecological, bio-sourced, recovered and recycled properties, etc.

Functionally: a diversity of spaces that can accommodate multiple activities, known and unknown to date, that can be connected to each other or separated, whose functional organisation is intuitively legible, facilitating the orientation of visitors in the space.

Conceptually: laboratory spaces, equipped with simple and very flexible infrastructures, which can therefore be easily appropriated with very modest means by both the museum services and the visitor-actors.

In terms of museography and scenography: spaces that accept the evolution of museographic and scenographic practices (appropriation, co-creation, eco-design, etc.) and spatial needs (variation in ceiling height, spatial dilatation); spaces whose technical and ergonomic design integrates all the conservation needs of the collections.

In terms of eco-design: infrastructures and design processes that allow research into materials that can be recovered on site and reused, research into new materials from recycling or bio-sourced, research into equipment and devices that can be reused from one exhibition to another or in other areas of the museum.

The whole project thus proposes a new scenographic approach in the museum.

Read more

+

Ask to receive the pdf file of the project

    Enter your full name

    Enter a valid email

    Enter a brief message

    Credits

    Exhibition design : Ateliers Adeline Rispal

    Architect lead firm : Snohetta

    Interpretive planning : A.S.K

    Lighting design : Les éclaireurs

    Multimedia design and engineering : InnoVision

    Landscape : Taktyk

    Engineering office for the building : Quadriplus

    Construction's economics : VPEAS

    Engineering office : Katene

    Engineering office : Cogeci

    Programmation : Procobat